करिब आठ हजार बर्ष अघिबाट खेतीगर्न थालिएको सखरखण्ड खानुका धेरै फाइदा छन् । सखरखण्ड मा प्रयाप्त मात्रामा फाइबर र पोषण तत्व पाइन्छ जुन स्वास्थ्यको लागि एकदमै फाइदाजनक छ ।सुगरका रोगीले पनि यसको सेवन गर्न सक्छन् । आश्चर्य लाग्दो कुरा के छ भने ग्लासिमिक इन्डेक्स कम हुने भएकाले यसको सेवनले ब्लडमा सुगरको मात्रा घटाउँछ । ब्लड प्रेसर कम गर्न र कब्जियत हुनबाट रोक्न पनि यसको प्रयोगले सहयोग गर्दछ । यसका फाइदाहरु यस प्रकारका छन्ः
आँखा स्वस्थकर बनाउछ : अफ्रिकाका बच्चाहरुमा गरिएको अनुसन्धानले सखरखण्डबाट ३५ देखि ९० प्रतिशतसम्म भिटामिन ए को पूर्ति गर्दछ जुन आँखाको लागि लाभदायक हुन्छ ।
क्यान्सर र बुढौली प्रतिरोधी : सखरखण्डमा पाइने क्यारोटेनाइड तत्वले क्यान्सर हुन र बूढो हुनबाट बचाउँछ । हार्भड युनिर्भसिटीले गरेको अध्ययन अनुसार प्रशस्त क्यारोटेनाइड पाइने खानेकुरा खाँदा फोक्सोको क्यान्सर हुने सम्भाबना ३० प्रतिशतले कम हुन्छ ।
तनाब कम गर्ने, ब्लड प्रेसर कम गर्ने र मुटुलाई स्वस्थ राख्दछ : भिटामिन बी सिक्स पर्याप्त मात्रामा भएकोले कार्डियोभास्कुलर बिकारलाई कम गर्दछ । म्याग्नेसियम पनि पर्याप्त मात्रामा पाइन्छ जुन स्वस्थ मुटु, हड्डी, मांशपेशी र स्नायूका लागि आवश्यक हुन्छ
यसमा पाइने पोटासियमले मुटुको चाललाई अधिनमा राख्दछ, सुन्निने क्रम घटाउछ र मृगौलाको कार्यलाई नियन्त्रण गर्दछ ।
शक्ति बर्दक : यसमा पाइने सुगर क्रमिक रुपमा रगतमा घुल्ने भएकाले धाबक, खेलाडी र लो ब्लड प्रेसर भएकालाई आफ्नो खुराकमा सामेल गर्न सिफारिस हुने गर्दछ ।
Write Comment Below:
Disclaimer: Please note, this is an online news portal, All of these images/videos found here from 3rd party video/image hosting sites such as YouTube.Com, Vimeo.Com, DailyMotion.Com, Blip.Tv, We do not host any videos and some photos. Please contact to appropriate video/image hosting site for any content removal.
No comments:
Post a Comment